Brödbagge

Brödbagge (Stegobium paniceum)

Brödbaggen är ett skadedjur som är särskilt intresserad av stärkelserik föda. Man ska vara speciellt uppmärksam om man lagrar torrt växtmaterial. Andra angreppsområden är kryddor, ylle, hår och läder.

Läs mer: Brödbagge

Kastanjebrun mjölbagge

Kastanjebrun mjölbagge (Tribolium castaneum)

En mjölbagge som angriper mjöl- och spannmålsprodukter, som då får en gråaktig färg och möglar lätt. De angriper även ärtor, bönor, nötter, torr frukt och kryddor.
Läs mer: Kastanjebrun mjölbagge
 

Läs mer: Kastanjebrun mjölbagge

Klädesmal

Klädmal, klädesmal (Tineola bisselliella)

Klädesmal är, en nattfjäril en art tillhörande fjärilsfamiljen, äkta malar.

Klädesmal är glänsande gyllenbrun fjäril, vars hjässa är kopparfärgad. Framvingarna är ockragula, bakvingarna ljusare, med mycket långa vingfransar.


Läs mer: KlädesmalFjärilens vingbredd är 10–17 mm. Puppa - ca 6 mm lång. Larven är ca 10 mm lång. Krämvit med ett gyllenbrunt huvud och utvecklas i ett silkesrör.

Läs mer: Klädesmal

Mott

Kvarnmott (Ephestia kuehniella)

Kvarnmott angriper spannmålsprodukter som t ex mjöl, kex och skorpor. När larverna angriper spinner de en klibbig silketråd efter sig som gör att mjölet hänger ihop i stora tussar. Samtidigt blir mjölet gråbrunt och luktar illa. Nötter, frön, kryddor, hundmat, choklad och torkad frukt kan också drabbas.
Läs mer: Mott

Läs mer: Mott

Kackerlacka

Läs mer: KackerlackaTysk kackerlacka (Blatella germanica)

Utseende
Hane: 10 - 13 mm i kroppslängd
Hona: 12 - 15 mm i kroppslängd

Livsförlopp
Den tyska kackerlackan genomgår en ofullständig förvandling från ägg till nymf och slutligen vuxen kackerlacka.

Läs mer: Kackerlacka

Vägglus

Vägglöss, vägglus (Cimex lectularius)

Läs mer: VägglusVägglusen tillhör familjen skinnbaggar, kroppen är papperstunn, mörkbrun med korta ben och ca 3,5-8 mm lång. Vägglusen livnär sig på blod. Utan tillräckligt med mat kan den gå i dvala och klara sig i flera månader. Den härstammar troligen från Asien.

En vägglus håller sig gömd i skrymslen, sängbottnar, bakom tavlor och möbler. Man kan märka av deras förekomst genom att hitta små svarta fläckar, som är vägglusens avföring. När det blir natt vaknar den till liv och söker sig till sovande människor, den vägleds av kroppsvärmen. En vuxen vägglus kan på kort tid suga i sig sju gånger sin egen vikt för att sedan dra sig tillbaka till sitt gömställe para sig och lägga ägg. Totalt lägger honan 200 ägg. Äggläggningen upphör när temperaturen understiger 10 grader.

Läs mer: Vägglus

Underkategorier